WhatsApp 06 11 922 044
taal
logo Equi Smart Abcoude

Wie zijn wij en wat doen wij?

Het is onze visie dat je je paard het beste gezond kunt houden en de beste sportresultaten kunt bereiken – ook op de lange termijn – door paarden op een paardvriendelijke manier te houden en te trainen.

In Nederland en de landen om ons heen fokken we al jaren sensibele en vooral hypermobiele paarden: ongekende lossigheid, in het bijzonder in het voorbeen en de hals. Daardoor zijn de paarden ook minder stabiel en sterk. Des te blessuregevoeliger de paarden zijn.

De manier van trainen – op druk en ‘rond’ rijden – is er alleen niet op aangepast: sterker nog, het werkt zelfs averechts. Bovendien worden de meeste (sport)paarden nog in individuele stallen gehouden en krijgen drie keer per dag (kracht)voer, terwijl het kudde- en steppedieren zijn: continu in beweging, gedurende de hele dag eten en sociaal contact.

We leven in een welvarend land en in een moderne, snel veranderende tijd. Het is dus (ook) tijd voor evolutie in de paardensport – en houderij. Die evolutie lijkt gelukkig al in gang gezet, in binnen- en vooral ook buitenland. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij.

Veulen van EquiSmart in Abcoude

Methode

We fokken en trainen ‘duurzame’ sportpaarden. Dat klinkt populair, maar is oprecht. We houden de paarden in groepsverband, in paddocks met schuilstallen en ‘bedden’ waar ze op kunnen liggen. Daarnaast krijgen ze onbeperkt ruwvoer door middel van ‘slow feeders’. Onze paarden zijn daardoor continu in beweging en ‘goed tussen de oren’; rustig, tevreden en sociaal. Bovendien worden de paarden al vanaf jongs af aan tot en met de training fysiek in balans gebracht.

Behandelingen: al vanaf veulen

De veulens worden al één of twee keer door een fysiotherapeut of osteopaat behandeld. Op die leeftijd zijn ze namelijk vaak niet recht door de bevalling of gek doen. Als het nodig is, worden de veulens zoveel als nodig is nagekeken en losgemaakt. Zo krijgen ze fysiek de beste start.

paarden te koop

Training

Op driejarige leeftijd worden de paarden rustig vanaf de grond getraind, sommige al zadelmak gemaakt, maar pas vanaf vijf jaar echt opgepakt. Tenslotte zijn paarden pas op hun zesde/zevende volgroeid. Te vroeg trainen levert later schade op. Het is wel goed om op vijfjarige leeftijd te trainen, omdat het de botdichtheid verbetert. We nemen er dus graag de tijd voor.

We trainen op een paardvriendelijke manier; de paarden lopen meer op lengte (niet te laag, maar neus op of voor de loodlijn), zodat zij écht hun achterbenen onder de massa moeten plaatsen. Dat kan niet anders, door het hefboomeffect. Hierdoor wordt de onderlijn korter en de bovenlijn langer. Dit in tegenstelling tot ‘laag, diep en rond rijden’.

Door op lengte en in balans te trainen, wordt het lijf niet in elkaar gedrukt en ontstaan er geen kronkels; het paard hoeft dus niet compenseren. Hierdoor worden blessures voorkomen en blijft het paard dus ook op langere termijn beter in vorm. Uiteraard kan er altijd een keer wat uitzonderlijks gebeuren, waardoor trauma ontstaat, maar die ontstaat niet door deze manier van trainen.

We trainen met een focus op balans en vertrouwen. Het paard loopt in balans en op eigen benen met vertrouwen in de trainer. De aanloop is wat langer, maar de ‘winst’ op lange termijn des te groter. Daarnaast werken we ook aan onszelf; de ruiterbalans. Die is tenslotte cruciaal bij het in balans brengen van je paard.

Paard Doet bij EquiSmart in Abcoude

Meer weten?

Bel/WhatsApp 06-11922044 | Email info@equi-smart.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram